Čeprav ob vsej funkcionalnosti, ki nam jih ponuja, včasih kar pozabimo, da je Google konec koncev zgolj skupek programskih vrstic in deluje le na ravni umetne inteligence. Spletni pajek, ki obiskuje strani in indeksira vsebino, stvari vidi drugače kot par človeških oči. Za učinkovito optimizacijo spletne strani je potrebno, da na takšen način svojo stran pogledamo tudi mi.

Prepričajmo se, da je dosegljiva vsa vsebina, za katero želimo, da jo vidi tudi spletni pajek. Povezave, ki so »skrite« v JavaScriptu ali Flash filmčkih, Google ne zna prebrati in jih zato ne obišče. Rešitev se nahaja v t. im. »sitemapu« ali načrtu spletne strani. Tam so zbrane vse povezave, ki jih želimo imeti indeksirane v iskalniku. Za še natančnejša navodila spletnim pajkom, kaj lahko, kaj ne smejo in kaj naj indeksirajo, pa lahko podamo tudi v obliki posebne datoteke »robots.txt«.

Ne le s povezavami, podobna težava je tudi s samo vsebino. Vsebina, ki se nahaja »znotraj« JavaScript-a ali Flash filmčkov, je Googlu praktično nevidna. Naš nasvet je, da se zato tem tehnologijam v vsakem primeru, ko je možno, izognete oz. jih ne uporabljate tam, kjer je vaša ključna vsebina, za katero menite, da bi jo ljudje želeli iskati in najti v spletnem iskalniku.